Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

5.6.2009

Vaaliväkivaltaa ja demokratian vastustamista

Toiminnot: 

Olen viime vuosien aikana ollut aktiivisesti mukana useissa vaalikampanjoissa. Jokaiseen kampanjaan on liittynyt vähintään yksi erittäin uhkaava tilanne. Yleensä kyseessä on humalainen keski-iän ylittänyt mies, mutta välillä myös nuoremmat ovat käyneet aggressiivisiksi. Varsinaista väkivaltaa en ole vielä kampanjoiden yhteydessä joutunut kokemaan, mutta läheltä on liipannut.


Tästä syystä en ole yhtään hämmästynyt siitä, että Kokoomuksen eurovaaliehdokas Nina Suomalaisen mainoksia jakanut nainen sai nyrkistä. En tiedä oliko syynä uhrin etninen alkuperä vai pahoinpitelijän kanta Kokoomuksen politiikkaan.


Kyseinen ihminen oli kuitenkin pyyteettömästi edistämässä demokratiaa ja valinnanvapautta. Siitähän vaalimainosten jakamisessa on kyse, vaihtoehtojen esittelemisestä. On aina hienoa, kun joku on valmis aikaansa tällaiseen uhraamaan. Erityisen hienoa se on silloin, kun sitä tekee toisesta kulttuurista muuttanut. Poliittinen osallistuminen jos mikä kertoo integraatiosta!


Toinen ikävä tapauskin tulee mieleen. Toisen Kokoomuksen ehdokkaan Heikki Auton tienvarsimainokset ovat tuoneet nuorelle ehdokkaalle merkittävästi näkyvyyttä. Tämä selvästikin ottaa joillakin poliittisilla vastustajilla koville. Mainoksia on nimittäin kuulemani mukaan hävitetty teiden varsilta ihan järjestelmällisesti, ainakin eräillä alueilla. Tämä jos mikä on demokratian halventamista. Tienvarsimainokset ovat edullinen tapa tehdä ehdokasta tunnetuksi, mutta valitettavasti se on alttiina poliittiselle ilkivallalle.


Itse en ikinä syyllistyisi minkään edes etäisesti demokraattisen ryhmän mainosten turmelemiseen, enkä katuväkivaltaan heitä kohtaan. Valinnanvapaus on nimittäin minulle erittäin tärkeä arvo. En myöskään jättäisi tällaiseen puuttumatta, vaikka tekijä olisi oman puolueeni jäsen. En tosin usko kokoomuslaisten tällaiseen syyllistyvänkään.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen libertaristi tai anarkokapitalisti, joka ei loogisesti toimien voi tai halua äänestää.

Näkökulmastani kuulostaa kovin sairaalta, että ilmoitat pitäväsi valinnanvapautta tärkeänä arvona.

Minulla ei ole valinnanvapautta ja se johtuu siitä, että et ole valmis sitä minulle antamaan. Kannatat nimittäin demokratiaa, eli enemmistön ylivaltaa.

Minä en halua äänestää ketään määräämään minua, sillä olen aikuinen ja osaan päättää omista asioistani yhtä hyvin, kuin lastenikin asioista.

Elämässäni ei ole olemassa asiaa, josta en pystyisi päättämään itse. Oikeastaan uskallan väittää ettei elämässäni ole olemassa asiaa, josta kukaan muu voisi päättää minua paremmin.

Haluat kuitenkin päättää puolestani, että minun on käytävä armeijassa ja minun on maksettava työstäni osa enemmistövaltiaille ja firmani on maksettava verottajalle suojelurahaa. Jos en niin suostu tekemään, niin joudun lopulta vankilaan. Jos vastustan poliisia, tulen luultavasti lopulta ammutuksi.

Valtiaat siis käyttävät hallitsemiseen väkivaltaa tai enemmänkin väkivallalla uhkailua. Miten se ikinä voisi edesauttaa valinnanvapautta?

Jos pidän ihmisluontoa kaikilla samanlaisena, enkä usko kenenkään pystyvän olemaan pohjimmiltaan parempi orjaisäntä kuin toiset, niin miten minun pitäisi reagoida vaalimainoksia jakavaan yhteiskunnan aktiivijäseneen? Sellainen toimintahan on näkökulmastani katsottuna myöskin sairasta.

Kunnioitan mahdollisuuttasi olla kanssani toista mieltä, mutta sinä et kunnioita mahdollisuuttani olla kanssasi eri mieltä.

Eero Tikka kirjoitti...

Valitettavasti en nyt ehdi laajasti vastaamaan, mutta yritetään jotain nopeasti.

Ymmärrän ja osin olen samaa mieltä kannastasi. Joitain asioita on kuitenkin päätettävä yhdessä. Siksi näissä päätöksissä on näyttävä laaja mielipide, jota voi myös kompromissiksi sanoa. Kuitenkin erimielisyydet jalostuvat avoimessa keskustelussa hyviksi päätöksiksi, ainakin joskus.

Olen sitä mieltä, että yhteiskunnan (hirveä sana muuten) tulee puuttua mahdollisimman harvaan asiaan. Vähän niinkuin veisimme EU:n läheisyysperiaatteen vielä pidemmälle, yksilötasolle...

Anonyymi kirjoitti...

Mikä voisi olla semmoinen asia, mitä ihmiset eivät voi sopia keskenään ja minkä toteuttamiseen tarvitaan väkivaltaa?

Ainakin armeija, oikeustoimi ja poliisitoimi voidaan hoitaa yksityisesti.

Valtiossa tai yhteiskunnassa ei ole mitään muuta erikoista, kuin toiminnan monopolimainen/mafiamainen luonne ja väkivallan hyväksikäyttö.