Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

23.11.2008

Ruokastalinismia

Toiminnot: 

Selailin tänään läpi uusimman (ja näillä näkymin viimeiseksi jäävän) Suomen kuvalehti gourmet –lehden. Vaikka en mikään vannoutunut gourmet-kokki olekaan, niin lehti herätti muutamia ajatuksia, joilla ajattelin lukijoitani kiusata.


Heti pääkirjoituksessa näkyi vahvasti koko suomalaisen elintarvikekeskustelun suurin syöpä eli eettisyyden ylikorostaminen. Itse en todellakaan anna ympäristö- tai terveysfasistien pilata ruokailun iloani. Minulle hyvä maku ja helppous ovat tuhannesti tärkeämpiä kuin kysymykset ruoan alkuperästä tai terveellisyydestä. Esimerkiksi Heidi Hautalan harhat lihansyönnin kieltämisestä ovat minun asteikollani vakavia ihmisoikeusrikoksia, joihin minua ei saada koskaan suostumaan.


Minä en aio kokea ruokavalinnoistani minkäänlaisia tunnontuskia. Suomessa tuntuvat olevan harvassa ne, jotka osaavat nauttia elämän perusasioista ilman jatkuvaa mouhuamista eettisyydestä. Jo pienet ala-astelaiset erotetaan terveestä ruokasuhteesta syyllistämällä heitä Afrikan nälänhädistä jos lautaselle jää vähänkään sitä mautonta teollisuusmössöä. On ihme etteivät syömishäiriöt ole vieläkin yleisempiä.


Aarno Laitinen on yksi harvoista, jotka uskaltavat arvostella tätä uusinta fasismin muotoa. Onnekseni en ole aivan yhtä kova kulinaristi kuin Laitinen, joten tulen toimeen vähän teollisemmallakin ravinnolla. Lisäksi tietenkin yhden hengen talouteni asettaa rajoituksia kokkaamiselle, pakkauskoot kun on nykyään suunniteltu ennemmin heimolle kuin keskivertotaloudelle.


Tarkoitukseni oli kirjoittaa vielä hyvästäkin ruoasta, eikä ainoastaan keskittyä lempipuuhaani, eli viherfasistien vastustamiseen, mutta ryhdyn mieluummin valmistamaan mainiota liharuokaa, jonka alkuperästä tai rasvaprosenteista minulla ei ole harmainta aavistustakaan. Jälkiruoaksi ajattelin nauttia herneen nenään tähänkin kirjoitukseen odotettavissa olevista kommenteista…


4 kommenttia:

Oskari kirjoitti...

Hehheh.

"Saako väitteen esittäjä palkkaa einespizzateollisuudelta?"

Anonyymi kirjoitti...

Sun viherstalinisti-vihasi on niin voimakasta, että tämän(kin) kirjoituksen pointti hukkuu kokonaan sen taakse. Sulla on ilmeisen huono itsetunto, sillä tuo lapsellinen provosointi saa tällaisen (maltillista) kokoomustakin äänestävän henkilön lähinnä huvittuneena naureskelemaan. Ajattelin nyt kuitenkin kommentoida, kun sellainen mahdollisuus kerran olemassa on.

Jos nyt otetaan samaan syssyyn kantaa itse kirjoitukseenkin, niin huomauttaisin, että tuo Laitisen terävä kolumnihan nimenoman peräänkuuluttaa puhtaiden lähiruoka-raaka-aineiden perään ja Lokahan muutenkin tunnetusti vastustaa teollisten einesten ja kaikenlaisen pikaruokamössön tunkeutumista jokaiseen paikkaan. Olen varma, että Lokalle ruoan alkuperällä nimenomaan on merkitystä, vaikka hän tuskin Heidi Hautalan kanssa samaa mieltä ruokatottumuksista onkaan.

Muutenkin sun kannattaisi miettiä joskus jonkinlaista muunlaista lähestymiskeinoa kuin retoriikaltaan korkeintaan yläasteelaistasoa olevia provokaatioita. Ota mallia vaikka Vesalan Antilta, sillä hänen kanssahan sinä tunnetusti olet jokaisesta asiasta samaa mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin, pitää olla kivaa ja helppoa - vade retro satana, joka yrittää muistuttaa Eero-poikaa, että asiat eivät aina ole niin yksioikoisia, tai että elämässä on "vähän" tärkeämpiäkin asioita kuin talous. Tiedostava kuluttaminen ei ilmeisesti todellakaan kuulu vahvuusalueisiisi.

Nämä stalinismi-fasismikeitoksesi ovat aina yhtä surkuhupaisia: yritys on hyvä, mutta maku on paha. En kyllä tiedä, kannattaako Vesalalta paljoa oppia ottaa, hänellä talousfasismi sumentaa silmät vähintään yhtä pahasti.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan herra Pata Konservatiivi tullut koskaan harkinneeksi,että joskus ottaisikin niitä herneitä sieltä nenästä pois eikä imaisisi aina lisää. Näin saattaisi hiukan olo helpottaa, suvaitsevaisuus kasvaa ja näkemykset tulla hiukan avarakatseisemmiksi.

t. Kaikkiruokainen