Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

4.3.2008

Ateriatuesta ja kehitysyhteistyöstä

Toiminnot: 
Kelan verkkosivut sanovat seuraavaa ateriatuesta

"Korkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja alennukseen aterian hinnasta ravintoloissa, jotka ovat ateriatuen piirissä. Kyseisissä ravintoloissa noudatetaan valtioneuvoston vahvistamia ateriakokonaisuuksien enimmäishintoja, joista ravintolan pitäjä on vähentänyt ateriatuen. Tuki maksetaan ravintolan pitäjälle, ja se on 1,67 euroa aterialta."

Sitaatin mainitsemat enimmäishinnat ovat 4,02 € ja erikoisannoksen (määritelmän mukaan erikoisannos on valmistettu kalliimmista raaka-aineista) 5,07-6,17 €. Näin ollen siis tavallisen annoksen enimmäishinta on 2,35 €. Eikös olekin hieno järjestelmä?

Tänään kuitenkin ravintola Ilokivi veloitti normaalista ateriasta 2,55 €, eli 0,20 € lain vaatimaa enemmän. Syynä tähän oli kehy-päivä, joka on osa ylioppilaskunnan kehy-viikkoa. Ylimääräinen 20 senttiä menee siis kehitysyhteistyöhön. Kysyin toki kassalla korkeamman hinnan kuullessani, että eikös tämä hinta ole lain vastainen. Saamani vastaus ei todellakaan ollut tyydyttävä, joten heti kotiin päästyäni tarkastin asian, ja lainvastaiseksihan se paljastui, ainakin oman tulkintani mukaan. Onkohan siis niin, että Ilokivellä ei ole oikeutta saada tämän päivän myynnistään ateriatukia?

En voi jättää asiaa tähän, koska tapaus on mitä ilmeisimmin Suomen lain vastainen. Lisäksi vastustan tämän kaltaisia pakollisia kehitysyhteistyötoimia. Opiskelijana minulla ei todellakaan voi olla mitään velvollisuutta mukisematta maksaa vähistä rahoistani kehy-toiminnan kustannuksia. Olen jo vuosia ollut vahvasti sitä mieltä, että ylioppilaskunnan kehy-toiminnan pitää perustua täysin vapaaehtoisuuteen. Olen erittäin tyytymätön tilanteeseen!
3 kommenttia:

s kirjoitti...

No voi hellanlettas... kylläpä oli katalaa. Kehotan kirjelmöimään tästä asiasta oikeuskanslerille. Mokasi Ilokivi tai ei, jonkun suhteellisuudentajun voinee säilyttää.

Eero Tikka kirjoitti...

Olisin jo ottanut yhtäyttä johonkin asian kannalta relevanttiin viranomaiseen, jos vain olisin ehtinyt selvittää kuka tällainen olisi. Toistaiseksi olen tyytynyt vain jättämään väliin asioinnin Ilokivessä, sillä on eettisempää asioida lakia noudattavissa yrityksissä. Eettinen kuluttaminen kun tuntuu olevan niin pirun trendikästä.

Suhteellisuudentajun kanssa tällä ei ole mitään tekemistä! Säännöt on tehty noudatettaviksi, eikä summan "vähäisyys" oikeuta tapahtunutta.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä tämä nykyinen pullamössönuoriso on! Asenne mullehetikaikkitännenyt on aika rasittavaa! Ja nämä meidän pitäisi saada jotenkin sujuvasti eläkeikään asti, jotta voisivat sitten lapsilleen marmattaa liian pienistä eläkkeistä.... Eli olisiko liikaa vaadittu ihan omaa panostusta vaikka 20 senttiä....?