Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

24.4.2007

Mitä ylioppilaskunnan ei tule tehdä

Jukka Torikka kirjoitti uusimmassa Jyväskylän ylioppilaslehdessä julkaistussa kirjoituksessaan JYY:ssä tehdystä aloitteesta 0,7% kehitysyhteistyöbudjetoinnin ottamisesta käyttöön ylioppilaskunnassa. Minun on pakko kommentoida sekä aloitetta että Torikan kirjoitusta.


Ensinnäkin ylioppilaskuntaan on pakko kuulua, mikäli mielii opiskella. Jo tämä on täysin riittävä syy sille, että ylioppilaskunnan tulee keskittyä vain niihin asioihin, jotka hyödyttävät suoraan jäseniä. Tämä tarkoittaa tiettyjä palveluita sekä voimakasta edunvalvontaa eri tasoilla. Yleensähän rahan syytäminen mitä mielikuvituksellisimpiin kohteisiin johtaa jäsenkatoon, mutta pakkoyhteisössä tämä ei ole mahdollista.


On myös täysin yhdentekevää perustella rahan haaskausta sillä, että rahaa kuluu vain muutama tuhat euroa. Vääryys on vääryyttä riippumatta mittasuhteista. On nimittäin niin, että kyllä pienille summille aina hyvältä kuulostavia käyttökohteita löytyy. Oli tarkoitus kuinka hyvä tahansa, se ei kuulu ylioppilaskunnan hyväksyttävään toimintaan, mikäli se ei suoraan hyödytä jäsenistöä.


Torikka kirjoittaa:

"Ensimmäinen ryhmä kävi mielekästä keskustelua aloitteesta, toisella ei ollut mitään hajua mitä ovat maailman kaupan rakenteet ja kolmas vastusti rahan käyttöä mihinkään muuhun, kuin opiskelijoiden suoraviivaisimpien etujen ajamiseen."


Tämä ylimielisyys ja oman paremmuuden korostaminen on synkkää luettavaa. Mielekästä keskustelua ei siis ole se, jos kyseenalaistaa sen, ymmärtääkö jäsenistö tällaista rahan haaskausta. Tulee tunne, että mielekästä on vain esityksen kannattaminen, mieluiten toki kaksin- tai kolminkertaisena. Oma mielipiteeni on se, että tästä asiasta ei voikaan käydä mielekästä keskustelua, sillä tämä asia ei kuulu JYY:lle!


Torikalle tiedoksi: maailmankaupan rakenteita EI muuteta JYY:ssä ja hyvä niin, sillä sitä EI ole perustettu muuttamaan maailmankaupan rakenteita! Jos joku haluaa muuttaa maailmaa (kukapa ei haluaisi), siihenkin on olemassa erilaisia yhdistyksiä, joihin jokainen voi VAPAAEHTOISESTI liittyä. Jokainen voi myös VAPAAEHTOISESTI lahjoittaa rahansa ihan mihin haluaa. Köyhä opiskelija ei porvarihallituksenkaan aikana muutu niin rikkaaksi, että hänen rahojaan pitäisi lähettää väkipakolla kehitysmaihin. Mutta ilmeisesti tässäkään asiassa vasemmisto ei halua itse maksaa, se haluaa maksattaa muilla, väkisin.


Ja jotta ei tulisi väärinkäsityksiä: en ota tässä kantaa kehitysyhteistyön puolesta tai vastaan, kuten en kommentoi mitään tiettyjä prosenttilukuja. Tämä johtuu siitä, että tämä kirjoitus käsittelee ylioppilaskuntaa jolle nämä asiat eivät kuulu. Ajan tuhlaaminen tällaista asioista väittelemiseen vie väkisin resursseja opiskelijoiden asioiden käsittelyltä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

JYYn edustajistossa ja etenkin hallituksella on tällä hetkellä sellainen maailmanparannusinto. Otetaan laajasti kantaa, kannetaan vastuuta maailmasta ja ollaan globaaleja... JYYltä puuttuu suora vaikuttaminen opiskelijoiden etuihin. Hyvä esimerkki on luopuminen Minimanin etukortista ja siirtymisestä käyttämään jotain todella kallista kauppaa tukeakseen pienyrittäjyyttä. Kuinka paljon se ajaa opiskelijoiden etuja...?

Eero Tikka kirjoitti...

Juuri näin Heikki! Maailman halaaminen ja "moraalisen vastuun" kantamisen korostaminen yli opiskelijan edun osoittaa mielestäni melkoista ymmärtämättömyyttä JYY:n tehtävistä. Suosittelisinkin tällaisille edustajiston jäsenille ehdokaslistojen ulkopuolelle jäämistä syksyn vaaleissa ja hakeutumista sellaisiin tehtäviin, joissa tällainen toiminta on tarkoituksenmukaista. Olen vakaasti sitä mieltä, että tehtävässä kuin tehtävässä, oli kyse sitten palkkatyöstä tai luottamustehtävästä, tulee keskittyä hoitamaan itse tehtävää. Maailman halaaminen JYYssa onkin vähän sama juttu kuin pasianssin pelaaminen työajalla.

Anonyymi kirjoitti...

JYYn edustajistossa ja etenkin hallituksella on tällä hetkellä sellainen maailmanparannusinto.

Älä ihmeessä anna hallitukselle kunniaa, joka ei sille kuulu. Kehy-aloite oli Maltillisen äärivasemmiston tekemä, ja me ollaan ihan yhtä oppositiossa kuin tekin. Hallitusryhmien edustajat toki äänestivät sen puolesta, mistä heille kiitos.

Suosittelisinkin tällaisille edustajiston jäsenille ehdokaslistojen ulkopuolelle jäämistä syksyn vaaleissa...

Hehheh, kiitokset ilmeisen pyyteettömästä suosituksesta. Pitää nyt huomauttaa kumminkin, että minä ajan edustajistossa omien äänestäjieni näkemysten mukaista politiikkaa, kuten tekin omienne. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen globaalilla(kin) tasolla oli MÄÄn keskeisimpiä vaaliteesejä, ja sen puolesta olemme edustajistossa johdonmukaisesti toimineet.

Kannattaa ehkä pohtia sitäkin vaihtoehtoa, että omat ajatusmallinne ovat tässä asiassa kauempana riviopiskelijan näkemyksistä kuin minun.

Omituinen käsitys tuokin, että pienikin yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttaminen olisi jotenkin heti pois oikeasta opiskelijoiden edunvalvonnasta. Eihän se nyt niin mene. Veikkaisin, että kopo- ja sopo-toiminta onnistuu ehkä juuri ja juuri ilmankin sitä Minimanin korttia.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on jo ikuisuuksien ikäinen keskustelu, mutta samapa kai tuo.

Ihan lyhyesti kysyn, mitkä olivat perustelut Minimanin kortista luopumiselle? Oliko syy todella se, että ei haluttu hankkia valiokunnille edullisia tarvikkeita vaan kallita, jotta tuettaisiin pienyrittäjyyttä?

Syy kiinnostukseeni on, että minä hankin aikanaan JYYlle sen kortin.