Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

12.8.2008

Yliopisto-opiskelijoille vapaus valita

Toiminnot: 

Tähän aikaan vuodesta on hyvä esittää onnittelut kaikille yliopistosta opiskelupaikan saaneille! Muistan itse hyvin sen riemun, jonka oma hyväksymiskirjeeni aikoinaan sai aikaan. Muistan myös sen hämmennyksen, jonka pakollinen ylioppilaskunnan jäsenmaksu aiheutti. Yliopistosta riippuen maksu pyörii sadan euron molemmin puolin ja nousee jatkuvasti. Tämä on siis maksu, joka on maksettava vuosittain, mikäli haluaa vähänkään opintoja suorittaa. Itse en tätä aikanaan edes tiennyt, joten ensimmäisestä lukukaudesta selviämiseen kovalla työllä keräämäni rahat eivät lopulta riittäneetkään jouluun asti.


Virallisesti Suomessa puhutaan maksuttomasta yliopistokoulutuksesta, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Ylioppilaskuntien rahankäyttökään ei yleisesti kestä kriittistä lähestymistä. Vai miltä kuulostaa Suomen pienituloisimmalta väestöryhmältä pakko-otetun rahan käyttäminen kehitysyhteistyöhön? Tai Jyväskylässä ylioppilaskunnan eliitin itselleen räätälöimä 100 000 euron stipendirahasto? Voin vakuuttaa, että näille rahoille olisi käyttöä myös riviopiskelijan nälänehkäisyssä!


Ylioppilaskuntien automaatio- ja pakkojäsenyyden perustuslainmukaisuuskin on useissa yhteyksissä kyseenalaistettu. Kyse ei ole siis pelkästään rahasta, vaan aikuisen ihmisen oikeudesta saada liittyä, tai olla liittymättä, yhdistyksiin. Oikeudesta, joka on taattu kaikille muille paitsi yliopistojen opiskelijoille. Itse ainakin haluaisin ammattikorkeakoululaisten tavoin päättää itse opiskelijajärjestöön kuulumisesta.


Eero Tikka

Yhteiskuntatieteiden kandidaatti

Jyväskylä/Hämeenlinna

Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien mielipide-palstalla 11.8.2008

3 kommenttia:

Olli-Pekka kirjoitti...

Hei Eero.

Täytyy tähän alkuun hieman nostaa hattua Kokoomuksen puoluekokoukselle, joka antoi tukensa ylioppilaskuntien automaatiojäsenyydelle.

Tiedät varmaan hyvin, että stipendirahastoon laitetut 100 000 euroa ovat JYYn liiketoiminnan ylijäämää ja kehyrahat päätetty demokraattisesti edustajistossa. Ja ylioppilaskuntien taloudenhoito kestää kriittisemmänkin lähestymisen, ainakin Jyväskylässä.

Opiskelijoiden nälänhädällä ja automaatiojäsenyydellähän ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Tee Tikka itsemurha!

Eero Tikka kirjoitti...

En ole aikeissa tehdä itsemurhaa! Aion pysyä hengissä vielä kauan, jotta voin puolustaa kaikkien, myös sinun, oikeutta olla avoimesti mitä mieltä haluaa. Tosin: jos ei parempaa sanottavaa ole niin kannattaa olla hiljaa, sillä tuosta ei enää paljon pidemmälle tarvitse mennä ennen kuin alkaa olla syytä olla yhteydessä virkavaltaan!