Pizza-onlinesta tilaat pizzat, kebabit ja muut herkut kätevästi!

26.10.2007

Keskittykäämme olennaiseen!

Toiminnot: 

Ylioppilaskunta kerää jäsenistöltään vuosittain suuria summia jäsenmaksuina. Opiskelijoiden yleisen tulotason huomioon ottaen tulisi näitä rahoja käyttää hyvin niinistöläisesti. Rahojen sitominen ylioppilaskuntaeliitin keskinäisen palkitsemisen rahastoon tai epämääräisiin kehitysyhteistyöhankkeisiin on kuitenkin vastuullisen taloudenpidon irvikuva. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rahan sitominen yhtäälle aiheuttaa budjettivajetta toisaalla. Ylioppilaskunnan tulisi keskittyä vain omaan perustehtäväänsä, eikä lähteä korjaamaan kaikkia maailman ongelmia. Hyvän omantunnon ostaminen toisten rahoilla johtaa helposti esimerkiksi ylioppilaskylän rapautumiseen, kun korjausrahastot ammottavat tyhjyyttään samaan aikaan kun rahaa syydetään ympäri maailmaa.


Jos haluamme vakavissamme oikeuttaa ylioppilaskuntien automaatio- ja pakkojäsenyyden, on meidän tarkasti määritettävä ylioppilaskunnan tehtävät. Emme saa antaa ylioppilaskunnan muuttua muutamien aktiivien muiden yhteiskunnallisten aktiviteettien edistämisen työkaluksi. Itsekin keksisin monia hyviä tarkoituksia, joiden ajamiseksi ylioppilaskunnan valjastaminen voisi olla hyödyllistä. En kuitenkaan ymmärrä, miten esimerkiksi Nato-jäsenyyden ajaminen edistäisi opiskelijan etua (paitsi tietenkin lisääntyneen turvallisuuden kautta). Ajettavan asian hyvyys tai trendikkyys ei voi määrittää sitä, kuuluuko se ylioppilasliikkeen tehtäväkentälle. Ylioppilaskunnan jäsenistössä esiintyy niin laaja mielipiteiden kirjo, että kannanottojen tehtaileminen mitä mielikuvituksellisimpiin asioihin, on itsenäisen ajattelun halventamista.


Vaikka vastustan väkevästi monia maailmanparannushankkeita ylioppilaskunnan rahoilla, ei se missään nimessä tarkoita samaa kuin hyvien tavoitteiden vastustaminen yleisesti. Valitettavasti maailmanparannuskärpäsen pureman saaneet suostuvat katsomaan asiaa yksisilmäisesti tältä kannalta. Jotkut haluavat uskotella, että opiskelun edellytysten, opiskelijan oikeusturvan ja tärkeimpänä taloudellisen edunvalvonnan korostaminen olisi jotenkin tuomittavaa. Jos joudun tuomiolle siitä, että haluan käyttää opiskelijaliikettä opiskelijoiden edunvalvontaan, niin voin omalla suullani tunnustaa olevani syyllinen raskauttavien asianhaarojen vallitessa. Tässä asiassa aion myös rikoksiani jatkaa.


Eero Tikka

Puheenjohtaja

Jyväskylän yliopiston Kokoomusopiskelijat


Kirjoitus on julkaistu Kokoomusopiskelijoiden vaalilehdessä 2007. Kuva jälleen porvarillisen työn arkistosta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Ylioppilaskunnan jäsenistössä esiintyy niin laaja mielipiteiden kirjo, että kannanottojen tehtaileminen mitä mielikuvituksellisimpiin asioihin, on itsenäisen ajattelun halventamista."

Nyt en tuosta pääse kärryille edes hyvällä tahdolla. Selventäisitkö vähän?

Kirsi Marttinen kirjoitti...

"Hyvän omantunnon ostaminen toisten rahoilla johtaa helposti esimerkiksi ylioppilaskylän rapautumiseen, kun korjausrahastot ammottavat tyhjyyttään samaan aikaan kun rahaa syydetään ympäri maailmaa."

Mitä sinä Eero hyvä oikein löpiset? Mitkä rahastot ammottavat tyhjyyttään? Nyt ei taida olla ihan tiedot JYYn taloudesta ja sen hoidosta sulla kohdillaan..

Olli-Pekka kirjoitti...

Moi Eero.

"Rahojen sitominen ylioppilaskuntaeliitin keskinäisen palkitsemisen rahastoon tai epämääräisiin kehitysyhteistyöhankkeisiin on kuitenkin vastuullisen taloudenpidon irvikuva. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rahan sitominen yhtäälle aiheuttaa budjettivajetta toisaalla." Et taida Eero todellakaan tuntea ylioppilaskuntamme taloutta. Rahastot perustetaan ylijäämällä, ei jäsenmaksuilla. Ja kylän rahastot eivät todellakaan ammota tyhjyyttään. Reilu 300 000 euroa on mielestäni aika merkittävä summa.

"Jotkut haluavat uskotella, että opiskelun edellytysten, opiskelijan oikeusturvan ja tärkeimpänä taloudellisen edunvalvonnan korostaminen olisi jotenkin tuomittavaa." Kannattaisi Eero hieman tutustua siihen, mihin JYYn hallituksen työpanos on tänä vuotena kohdistunut. Pitkälti se on ollut juuri sitä kovinta kopoa ja sopoa. Opintorahakampanja oli mielestäni melkoisen näkyvää täällä Jyväskylässä. Väitätkö toista?

Vaikka näin vaalien alla tekeekin mieli ampua sinne sun tänne, kannattaa nekin laukaukset ladata mielellään faktoilla. Tästä jutusta faktat ovat valitettavasti unohtuneet.

Olli-Pekka Koljonen (59)
Demariopiskelijat
opossumi.blogspot.com